Veelgestelde vragen Bank de Kremer app

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen bij het gebruik van de Bank de Kremer app. Vind je het antwoord op je vraag niet, contacteer dan onze Helpdesk Customer Care op het gratis nummer 0800 14013, elke werkdag van 8.30 tot 17u.

Groepsverzekeringen

Waar vind je het bedrag “Hoeveel is er al gespaard voor je aanvullend pensioen?”

Je vindt dit bedrag op mypension.be onder 'Mijn aanvullend pensioen'. Klik bij 'Pensioenreserve' op 'Plannen als werknemer'. Klik voor iedere groepsverzekering op 'Detail' en vervolgens op 'Download detailfiche'. Je krijgt nu een overzicht met de details van je groepsverzekering.

In dit overzicht vind je bij 'Mijn overzicht' onder 'Totaal pensioenreserve op …/…/……' het bedrag dat er al gespaard is voor je aanvullend pensioen.

Je kan dit bedrag ook terugvinden op de laatste pensioenfiche die je ontvangen hebt van je werkgever of rechtstreeks van de maatschappij. Meestal wordt het aangeduid met 'verworven reserve' of 'pensioenreserve'.

Waar vind je het bedrag “Hoeveel zal je huidige pensioenreserve bedragen op pensioenleeftijd?”

Je vindt dit bedrag op mypension.be onder ‘Mijn aanvullend pensioen’. Klik bij ‘Pensioenreserve’ op ‘Plannen als werknemer’. Klik voor iedere groepsverzekering op ‘Detail’ en vervolgens op ‘Download detailfiche’ . Je krijgt nu een overzicht met de details van je groepsverzekering.

In dit overzicht vind je bij ‘Pensioenopbouw’ onder ‘Verworven prestatie op .../…/……’ hoeveel je huidige pensioenreserve waard zal zijn op pensioenleeftijd. De bedragen bij ‘Bedragen op basis van werknemersbijdragen’ en ‘Bedragen op basis van werkgeversbijdragen’ moet je optellen.

Je kan dit bedrag ook terugvinden op de laatste pensioenfiche die je ontvangen hebt van je werkgever of rechtstreeks van de maatschappij.

Waar vind je het bedrag “Hoeveel zou je krijgen op pensioenleeftijd als je tot dan in dienst blijft?”

Je vindt dit bedrag op mypension.be onder ‘Mijn aanvullend pensioen’. Klik bij ‘Pensioenreserve’ op ‘Plannen als werknemer’. Klik voor iedere groepsverzekering op ‘Detail’ en vervolgens op ‘Download detailfiche’ . Je krijgt nu een overzicht met de details van je groepsverzekering.

In dit overzicht vind je bij ‘Pensioenopbouw’ onder ‘Verwachte prestatie op .../…/……’ hoeveel je zou krijgen op pensioenleeftijd als je tot dan in dienst blijft.

Je kan dit bedrag ook terugvinden op de laatste pensioenfiche die je ontvangen hebt van je werkgever of rechtstreeks van de maatschappij.

Is je contract premievrij, bijvoorbeeld omdat je van werk veranderd bent? Breng dan hetzelfde bedrag in als het bedrag dat je ingevuld hebt op het vorige scherm (de waarde van je huidige pensioenreserve op pensioenleeftijd).

Beleggingen

Waar kan je je aandelen inbrengen?

Je individuele aandelen kan je inbrengen in de rubriek 'Andere financiële beleggingen'. Kies 'Beleggingen', klik op +, voeg een nieuwe belegging toe en kies voor 'Andere financiële belegging'.

Hoe kan je je IPT, POZ, VAPZ of RIZIV ingeven?

Na het ingeven van je groepsverzekering vragen we je om je IPT, POZ, VAPZ of RIZIV in te geven. Je kan dit ook via 'Beleggingen', klik op +, voeg een nieuwe belegging toe en kies voor 'Pensioenfomule voor zelfstandigen'. Hier kan je je IPT, POZ, VAPZ of RIZIV ingeven.

Waar kan je je levensverzekering ingeven?

Je levensverzekering kan je ingeven als een 'Beleggingsverzekering' in de rubriek 'Beleggingen'.

Kan je een beleggingsverzekering tak 44 inbrengen?

Het is niet mogelijk om een tak 44-belegging in te brengen. Je kan dit wel opnemen door het totale bedrag te verdelen over tak 21 en tak 23 volgens de samenstelling van je belegging.

Ken je de verdeling niet dan kan je je tak 44-belegging best inbrengen als tak 21. De projectie van je vermogen zal dan gebruik maken van het gemiddeld rendement van tak 21, wat doorgaans lager ligt dan dat van tak 23.

Kan je je belegging in je vennootschap mee opnemen?

Beleggingen in vennootschappen zijn onderworpen aan ondernemersrisico. Wanneer je zeker bent van de waarde en je deze wil meetellen in je privé-vermogen, breng dan de netto waarde van de belegging in. Hou dus rekening met de belastingen die je dient te betalen om de belegging uit je vennootschap te halen.

Je hebt geld geleend aan familie of vrienden, hoe kan je dit inbrengen?

Als je een periodiek aflossingsplan besproken hebt, vul dan het bedrag dat je jaarlijks ontvangt in bij 'Gebeurtenissen' (per jaar een gebeurtenis zolang de lening loopt).

Zal het geleende bedrag in één keer terugbetaald worden? Dan kan je het inbrengen als een éénmalige gebeurtenis. Duid aan dat deze gebeurtenis mag meegenomen worden voor de berekening van je pensioen. Indien de terugbetaling onzeker is, kan je ervoor kiezen de gebeurtenis niet mee te laten tellen in de pensioenberekeningen.

Je kan iets niet kwijt en wil het toch graag in je vermogensoverzicht?

Breng het in als niet-financiële belegging. Je kan de naam vrij kiezen en het wordt mee opgenomen in je vermogensoverzicht. Indien de waarde heel onzeker is, breng dan geen waarde in of een symbolische '1 euro'.

Onroerend goed

Je bezit samen met anderen een onroerend goed, hoe kan je dit inbrengen?

Breng als waarde het bedrag in dat jou (of jou en je partner) toekomt. Ben je bijvoorbeeld voor 1/3de eigenaar van een woning die 300.000 euro waard is? Dan breng je als waarde 100.000 euro in.

Je bezit enkel de naakte eigendom van een onroerend goed, hoe geef je dit in?

Breng enkel de naakte waarde van het onroerend goed in. Je kan dit ook vermelden in de naam die je geeft aan je onroerend goed. Het verschil tussen de naakte waarde en de volledige waarde kan je inbrengen als toekomstige gebeurtenis.

Kredieten

Het maandelijkse aflossingsbedrag van je krediet is niet constant, hoe kan je dit inbrengen?

De app gaat uit van maandelijkse identieke aflossingen. Indien je een degressief krediet hebt, dan zakken je maandelijkse aflossingen. Geef in dat geval je meest recente aflossing in als maandelijks bedrag. Je geprojecteerde vermogen in de toekomst zal daardoor licht onderschat zijn (voorzichtigheidsprincipe).

Inkomsten en uitgaven

Waar kan je de aandelenopties inbrengen die je krijgt van je werkgever?

Indien je aandelenopties jaarlijks een inkomen genereren, kan je dit bedrag opnemen bij 'Bonus onder 'Inkomen'. Schommelt het bedrag, maak dan een voorzichtige gemiddelde inschatting.

Waar kan je alimentatie die je ontvangt inbrengen?

Alimentatie die je ontvangt kan je inbrengen bij 'Overige maandelijkse inkomsten'.

Waar kan je alimentatie die je betaalt inbrengen?

Reken dit bedrag mee bij het bepalen van je maandelijkse uitgaven. Indien je je uitgaven in detail invult, kan je het alimentatiebedrag opnemen bij 'Overige uitgaven'.